Te ajută BattleLab Robotica în viața de angajat? Îți îmbunătățește anumite skill-uri? Te face să te diferențiezi de alții?
La toate aceste întrebări (și nu numai) ne va răspunde un om drag nouă, dintr-o echipă care s-a remarcat în ultimii ani în tot ce înseamnă competiții de sumo robotic – Andrei Tulbure, membru al echipei TeamVision.
În general, lumea care a mai interacționat cu BattleLab Robotica te cunoaște. Totuși, pentru cei care încă nu te cunosc, poți să ne spui câteva lucruri despre tine?
Salutare! O caracteristică personală pe care o consider importantă este conștiinciozitatea. Chiar dacă nu am fost mereu cel mai strălucit student, am avut dorința de a încerca, a crește și a face un lucru calitativ. Tot datorită acestei caracteristici am decis să preiau partea de finanțe a echipei. Ne-am consultat în echipă și am decis că era necesar să contactăm posibili sponsori pe diverse platforme. Am spus că fac eu asta, zi de zi, chiar dacă vom mai fi și refuzați. Foarte important, nu am plecat niciodată de la premisa că nu avem cunoștințe, relații, iar din cauza acestui fapt vom eșua. Am dat toți ce am avut mai bun și ne-am făcut treaba în mod profesionist.
Totodată, trebuie să fii atent la oamenii/echipa cu care te asociezi. Dacă dorești să fie ceva funcțional, este nevoie să ai alături oameni cu care să fii pe aceeași lungime de undă. Nu să fiți neapărat asemănători, dar să aveți aceeași percepție asupra lucrurilor importante (cât de mult timp dedicați robotului, cât de tare vă implicați în general, etc).
Cum ai aflat despre BattleLab Robotica și de ce ai ales să participi?
De această competiție știam încă din timpul liceului. Sora mea a participat la BattleLab, iar competiția m-a atras încă de pe atunci foarte mult. Am zis că în momentul în care ajung la facultate, trebuie neapărat să particip! M-au atras atât partea de construire a robotului, cât și atmosfera pe care ți-o dă concursul. La trecerea din anul 1 în anul 2, am vorbit cu 2 colegi care știau deja de competiție, erau receptivi și eram pe aceeași felie (fiind colegi de grupă/semigrupă). Cu timpul, am învățat și așa am ajuns să câștigăm BattleLab Robotica 2 ani la rând. Vreau să accentuez că la o astfel de competiție, echipa este cea mai importantă. Singur, nu o să reușești niciodată. Spre exemplu, degeaba făceam ce trebuie ok la finanțe, dacă robotul nu pornea.
Cum a început povestea TeamVision și cum ați lucrat în echipă?
Pe scurt, a început între anul 1 și 2 de facultate. Important e să își dorească toți membri echipei același lucru, să lucrați și să aveți un plan de lucru (adică ,spre exemplu, să vă apucați din timp să faceți research pentru piese). Un alt aspect important de precizat este că nu a mers tot timpul bine. Au fost și momente dificile. Totuși, trebuie să îți dai seama când este vorba de un lucru de moment și când discutăm de o disfuncționalitate a echipei. Noi ne-am împărțit clar task-urile, fiecare știa tot ce ținea de aria sa, iar doar când era necesar ne dădeam cu părerea pe aria celorlalți.
Având în vedere că ați participat ca echipă câțiva ani la acest tip de competiții, ai/ați observat anumite skill-uri care s-au dezvoltat semnificativ?
Voi începe cu perspectiva colegilor. Cam toți și-au găsit de lucru în domeniu pe baza acestor competiții, a skill-urilor pe care le-au dezvoltat și mai ales a expunerii pe care ți-o dă un concurs ca BattleLab Robotica. Un exemplu clar: persoana care s-a ocupat de partea de mecanică în echipă, și-a găsit un job exact pe acel segment. O astfel de competiție te propulsează și demonstrează în fața oamenilor aptitudinile/capacitățile pe care le ai. Nu îți faci atâtea griji dacă vei fi sau nu concediat. Știi că ai experiență, rezultate și skill, iar acest lucru îți oferă libertatea de a alege și a o lua cu încredere de la capăt. Și chiar dacă ești mai leneș, ai șanse să îți găsești jobul ideal. O astfel de competiție îți poate arăta o latură a ingineriei care te atrage mai mult decât temele și laboratoarele obișnuite și te ajută să formezi relațiile esențiale unei angajări reușite.
În privința mea, voi fi scurt: mi-a dezvoltat extrem de mult abilitățile de comunicare. Știu că la prima vedere sună destul de vag, dar când am intrat la facultate nu aveam capacitatea de a vorbi așa liber, nu știam cum să fac un pitch, orice numai să nu trebuiască să vorbesc. Acum am ajuns să vorbesc cu plăcere și să o fac în mod liber. Pot spune că m-a ajutat să obțin o viață mai bună la acel job. E important să nu îți fie frică să socializezi, să înțelegi ce vor oamenii să audă de la un raport și tot așa.
Din nou, un lucru important pentru toți din echipă: relațiile pe care le-am conturat cu oamenii din industrie. Acei oameni mereu au încercat să ne ajute și ne-au anunțat de toate oportunitățile care apăreau.
Cum a influențat munca din timpul concursului viața după angajare și experiența unui interviu?
Unu la mână, ne-au dezvoltat/întărit mai multe skill-uri, iar asta ne-a oferit mai multă încredere asupra muncii noastre și asupra multitudinii de oportunități pe care le avem. E fain să știi că ești foarte bun la ceva, iar acel ceva este căutat pe piața muncii. Pe a doua parte, a mea, m-a făcut să privesc relațiile interpersonale mult mai profund. Înainte consideram că dacă ești profesionist, este suficient. În final, am ajuns să constat importanța relaționării cu ceilalți (cum te comporți, cum vorbești, cum transmiți informațiile,etc.). Consider că dacă nu mă avântam în provocarea BattleLab, cel mai probabil nu ajungeam la fel de bine cum sunt în acest moment.
Faptul că ai lucrat în echipă atâția ani, te-a făcut să te adaptezi mai ușor la munca din cadrul jobului?
Este destul de dificil să vorbesc din perspectiva colegilor. Totuși, din ce am mai discutat de-a lungul timpului, pot spune că nu au o problemă în a lucra în echipă. Deci putem afirma că experiența asta le-a fost benefică și a facilitat teamwork-ul.
În privința mea, o să zic puțin mai multe. Întâmpini atât de multe probleme în timpul unui proiect, încât sunteți obligați să găsiți rapid, împreună, soluții. Când vreți să îmbunătățiți un robot, sunteți toți implicați în asta. Te învață să lucrezi în echipă, să ai încredere în ce face celălalt și efectiv să nu micromanageriezi. S-a reflectat și la job. Să zicem că avem un task și se împarte în mai multe bucăți. Nu am stat niciodată pe capul unui coleg să văd în fiecare zi ce a făcut la partea lui. Îl întreb la început și la final. Îi spun că are suportul meu dacă o să fie nevoie și am încredere că la final, dacă există nelămuriri, le vom reglementa împreună, ca echipă. În final, nu e life saving, dar te ajută să lucrezi mai bine.
Sunt anumiți oameni care au skill-uri, dar care nu au capacitatea de a „se vinde” și a construi relații. Ai vreun sfat pentru ei?
Foarte bună întrebare. În general, dacă ai un anumit skill, acesta este observat în prealabil de colegii tăi. Astfel, dacă ți se spune că știi să îți alegi cuvintele și să vorbești, probabil ar trebui să investești și să încerci să faci ceva pe partea de vânzări. Dacă îți e rușine să vorbești și ai nevoie de o altă persoană să te introducă ca să poți începe o conversație, atunci cel mai important este să începi să abordezi oamenii. Repet, dacă ți s-a zis că ai skill-ul respectiv. Dacă nu ți-a zis nimeni, n-ai skill-ul și ești timid, atunci va trebui să înveți. Trebuie să iei niște cărți, un curs, youtube. Vrei să devii un vânzător bun? Vezi ce cărți sunt bune în domeniul acela și citește-le. Apoi abordează oameni. Poate nu o să meargă din prima, dar pe parcurs o să fie din ce în ce mai bine. La fel când ești un designer bun. Încerci și vezi feedback-ul pe care îl primești. În 3 luni, 7 luni, 1 an…primești destul feedback. În acel interval, ai timp să îți rafinezi skill-urile și să afli dacă ești sau nu bun la asta. Iar asta se aplică la absolut orice! Just do it! Repet: JUST DO IT! Poate alții ar spune altceva, dar experiența mea de până acum, asta mi-a dovedit. La prima ediție BattleLab Robotica, am avut toate condițiile să facem o treabă extraordinară, dar anumite erori în execuție au făcut ca niciunul dintre cei 2 roboți să nu pornească. În următorul an, am avut iar bani, expertiză și în plus, o execuție curată. Și așa a început succesul echipei noastre. Deci ca un ultim îndemn: nu vă descurajați! Încercați, fiți dedicați, învățați din greșeli și dați ce aveți mai bun, în echipă.